2013. január 15., kedd

Az On-line világ veszélyei - Facebook és Twitter

Már tele van a padlás az adathalászokról szóló cikkekkel, de mégsem lehet eléggé hangsúlyozni ennek jelentőségét. Az egyik probléma, hogy az emberek sajnos nem érzik a súlyát, hogy bármit közzétesznek - annak következményei lehetnek. A másik pedig, hogy nem csak a gondolataikat adják közre, de a személyes adataikat is - felelőtlenül.

A minap rátaláltam egy videóra, ami tökéletesen összefoglalja ezt az egész online-adatos ramazulit. A csalók, rablók, sikkasztók sokszor egy-egy apró szón, poszton vagy tweeten buknak el. Vannak olyanok is, akik szándékosan hoznak bajt a fejükre. Ezeket az eseteket a videó tökéletesen szemlélteti és valós események példájával is illusztrálja.

(a videó megtalálható itt )

#1 eset: "valaki feltölt egy képet és valaki bajba kerül"

Egy új szabály lépett életbe: nincs akkor volt, csak itt és most van. Nem számít, hogy az ember huszon éves korában bulizott, és akkor készült egy - számára kompromittáló - kép.

Egy politikus karrierje ketté törhet az ellenzék által felkutatott és nyilvánosságra hozott képpel. Így járt Ray Lam is, akinek még alig kezdődhetett meg pályafutása, máris vissza kellett vonulnia - egy régi, középiskolai kép miatt, ami a Facebookon fellelhető volt. 

Ennek ellenpéldája Emma Kiernan, aki szintén hasonló szituációba került. Ő viszont hajlandó volt szembenézni a múltjával, és felvállalta a képet, karrierjét nem adta fel, hanem tovább küzdött érte. Ezzel a lépéssel nagyon szimpatikus lett a fiatalok körében - olyannyira, hogy saját oldalt csináltak neki.
De ez nem csak a politikai pályán történhet meg. Előfordulhat, hogy egy átlag álláskereső azért nem kapja meg a hőn áhított munkát, mert a főnökök leellenőrizték a "profiljukat".

Egy különös szégyenfallá avanzsált a közösségi oldal egy vancouveri zavargás után.A fiatalok felelőtlenül készítettek képeket az összetört kocsikkal és ezt bátran posztolták is. Csak azt felejtették el, hogy ezt nem csak ők látják, hanem a barátaik és a barátok barátai is. Ezek után elindult egy olyan oldal, amely célja a résztvevők azonosítása a képek alapján.  

#2 eset: a Facebook nem ingyenes

Noha azt hinnénk hogy az, mivel nem látjuk semmi okát az ellenkezőjére, ne higgyük el! Fizetünk érte, nem is akármivel: az adatinkkal! 

#4 családi állapotok
Nem is gondolnánk, de megcsalások és szakítások okozója ez a méltán hirhedt oldal! Elég elovasni hűtlen párunk leveleit, vagy megnézni az adatlapját - vajon ki írogat neki ennyit és miért? A videóból több is kiderül.
Egy összetört szívű férfi ennek dacára létrehozott egy Facebook Cheating Page nevű oldalt. Ez a honlap nagyon népszerű lett, nyilván nincs egyedül ezzel a problémával ez a férfi.
Pozitív eset: Kelly Hildebrandt és Kelly Hildebrandt a nevüknek köszönhetik, hogy együtt vannak.Ez a két személy pedig egy férfi és egy nő. A fiatal lány egy este, unalmában rákeresett a nevére, és írt egy üzenetet azzal, hogy egyezik a nevük. Azóta egy boldog párt alkotnak. Már csak ezzel viccelődnek: "és már száz férfi változtatta Megan Fox-ra a nevét".

#5 eset: a véleményünk nyílt kimondása

Cameron Reilly, a skót testőrezred egyik tagja nem vehetett részt Vilmos herceg és Katalin hercegnő esküvőjén egyetlen facebook bejegyzés miatt. Az oldalon méltatta a Hercegnét különböző vulgáris megjegyzéssel, így nem csak, hogy nem lehetett jelen, de karrierjét is otthagyhatta. 

#6 pozitív eset: 

Család egyesítés - váratlan kapcsolatok felderítése. Jim Toth szülei kisgyerekkorában elváltak, így nem emlékezett  édesapjára. Egy napon unokája megmutatta, hogy hogy is lehet keresni a Facebookon, és ezzel egy 50 éves rejtély oldódott meg.

#7 eset: társkeresés

Egy Clive Worth nevű férfi nyugdíjas napjait tengeti társat keresve. Nem is társat, inkább mindig egy-egy újabb partnert. Ő szex-oldalként használja a Facebookot, ami ugyancsak ellenkezik az alapítók eredeti szándékával. Legalább hatszor tiltották ki, de ő mindig újra és újra regisztrál különböző neveken.A férfi végül annyira híres lett, hogy a tévében is szerepelt, ezután pedig már a nők keresték meg őt. Clive egyszerűen imádja a helyzetet.

Még ennél is több esetet ismerhetünk meg a videóból, mindenkinek érdemes megnézni - már csak oktatás céljából, hogy tanuljunk mások hibáiból.

Forrás: http://www.youtube.com/watch?v=X3M5vKnVpUo



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése