2013. január 15., kedd

A "kiemelkedő" billentyűzet


A mai napra egy érdekes cikkre lettem figyelmes a Prohardver hasábjain. Az napokban zajló CES (azaz Consumer Electronics Show) alkalmából mutattak be egy friss fejlesztésű kijelzőt, amit elsősorban a manapság oly népszerű tabletekbe szántak a megálmodói. 

Az elképzelésük számomra kifejezetten bizarr, második hallásra pedig elképesztő. A szöveges bevitelt hivatott megkönnyíteni azáltal, hogy a képernyő alakot vált, ha gépelni szeretnénk, és apró gombok emelkednek ki a képernyő felszínén. Ezzel azt a hatást igyekeznek elérni, mintha "rendes" gombokon pötyögnénk. 

A sci-fi filmekbe illő találmányt bemutató fickó szerint erre hatalmas igény van, és fontosak az ilyen újítások egy olyan piacon, ahol már minden készülék ugyan aszerint a séma szerint készül.

Álljunk meg egy percre... A cikk ráébreszthet bennünket arra, hogy a hasonló készülékeket gyártó/tervező nagy vállalatok milyen elkeseredett próbálkozásokat tesznek mindazért, hogy legyen mit eladniuk nekünk. Személy szerint, én teljesen jól megvagyok a legdivatosabb tabletek nélkül is, és bár az egyetemen egyre több "bohóc" szaladgál ilyennel, a szívük mélyén tudják hogy ők is. Pár éve ezek a készülékek még sehol sem voltak, és teljesen jól működtek a mindennapjaink ágyból facebookozás nélkül is. 

A probléma az, ha nincs piaci igény, nincsen mit eladniuk nekünk, csinálnak egyet. Kitalálták helyettünk, hogy minden embernek nagy szüksége van egy tabletre, és miután mindenki vett egy szeletet a tortából, az összes készülék ugyan olyan. Miután pedig mindenki megvette az egyentabletét, újból ki kell találni valamit. Bámulatos a technológia, hogy megtudják valósítani, és alakot vált a kijelzőm mint egy mozifilmben, lenyűgöző, de nincs szükség rá. Valószínűleg mások is érezni fogják majd, és kétlem hogy ennek nagy keletje lesz. 

Kár viszont a ráfordított energiáért, mert rengeteg nagyon okos ember gondolkodhatott rajta jó sokat hogy egyáltalán egy bemutató erejéig megvalósítható legyen. Valami jobb dologra is fordíthatták volna a sütnivalójukat.






Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése