2012. november 8., csütörtök

Fujitsu TV - fénnyel!

Okostelefon és televízió. Ezek mindennapos használati tárgyaink. És most már a kettőt össze is köthetjük. Hogy mivel? Mi sem egyszerűbb: csak fény kell hozzá!

A japán CEATEC 2012-es expón a Fujitsu igazi érdekességgel állt elő: egy tv és egy okostelefon összeköttetését állította a nagyérdemű elé. Csupán a tv kijelzőfénye kell és a telefon kamerája, ami értelmezi ezt a fényt. A kijelző fényereje gyorsan változik, ami szabad szemmel nem érzékelhető, azonban egy megfelelő szenzorú okostelefon már igen.

Ezt a technológiát legfőképp a reklámozók vihetik nagy sikerre. A  telefonon futó speciális szoftver az adásba kódolt, a kijelző által közvetített fényjeleket képes adatként értelmezni - a fejlesztők szerint ezzel jellemzően kis adatmennyiség, például egy URL vagy egy telefonszám továbbítható a felhasználó mobiljára. 

Szinte hasonlóan működik egy QR-kódhoz, de itt inkább nagyobb hangsúly van a képi világon. Ma már amúgy is a hangfelismeréses készülékeknél tartunk, a kép a következő lépcsőfok.

Tehát a kulcsszó: az URL. Ez van a fénybe kódolva. Csak 2-3 méterre kell megállni a képernyő előtt, a telefon kameráját a kijelzőre irányítani és várni pár másodpercet és az információcsere megtörténik.

A videó a működéséről megtalálható ide  kattintva. 

Ezek után merre tarthat a világ? Szerintem a következő már a gondolat-vezérlésű adattovábbítás, bár most még ez is elég utópisztikusnak hangzik.

Fujitsu-Visible-Light-Technology



Forrás:

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése