2012. október 23., kedd

Emberi robot vagy robot-ember?


Oxigén szállító nanorobot, kibernetikus művégtagok, látásjavító implantátunok - ez csak pár elképzelés abból, hogy hová is tart a világ az informatika segítségével.
Milyen fejlesztésről van itt szó?
Egy különleges implantátum beültetésével nem leszünk feledékenyek, jobban és gyorsabban hozunk döntéseket, jobban hallhatunk és láthatunk. Művégtagok segítségével a tolószékesek felállnak a kerékből és úgy futnak, akár egy maratoni futó. És az egészet a gondolatok vezérlik!!!
Mintha egy túlkapott sci-fi filmbe csöppentünk volna: a technológia és az ember kiegészítik egymást. Azt kell, hogy mondjam, ez már nem a jövő és nem egy fikció.

Segítség és szórakozás
Ahogy az orvostudomány egyre jobban fejlődik, egyre inkább teret kapnak a mesterséges eszközök. Pár éven belül már el sem tudnánk képzelni az életet nélkülük. A testi fogyatékosok életének megkönnyítése mellett lehetőség van akár szórakoztató céllal is egy-egy ilyen "találmányt" kipróbálni:
oxigén-előállító nanorobotokkal tovább maradhatunk a víz alatt
bionikus retinaimplantátum és hallásjavító készülék: az idegpályák megkerülésével továbbítják a képet és a hangot az agyba, és akár a teljesen siket is használhatják
- "limb" nevű művégtag: a jeladót a személy mellkasára rögzítették, innen továbbította a parancsot a mesterséges idegeknek
érzőideg-szerű bőrfelület, amellyel a tapintás érzékelése is lehetővé válik

Milyen veszélyeket tartalmaz?
A legveszélyesebb az az emberi tényező. Ugyanis nem kéne sok hozzá, és egy gyakorlott hacker akár fel is törheti a vezeték nélküli gépeket a szervezetünkben. Esetleg átírja a pacemaker programját vagy egy eszközünk több inzulint ad be egy cukorbetegnek, mint kéne. A másik veszély pedig a gép mivoltában rejlik. Hiszen csak egy gép, ami bármikor elromolhat, és beláthatatlan következményekkel járhat.

Mennyire lesz valaki ettől transzhumán?
Ezt a kérdést mindenkinek magában kell megválaszolni. De ne feledjük, hogy már most is használunk ehhez hasonló eszközöket. Hisz egy kontaktlencse, egy járásjavító sportcipő, hajbeültetés, műlábat és szilikonmellek már így is léteznek a világunkban. A fentebb leírt eszközök pedig talán egy évtizeden belül lesz olyan általános, akár egy pacemaker.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése